VNC Asia Travel

AMRITSAR

Amritsar staat vooral bekend als de hoofdstad van de Sikhs. Er wonen dus nogal wat mensen die de  achternaam Singh ('Leeuw') en een baard en een tulband dragen. In Amritsar staat de Gouden Tempel, het belangrijkste heiligdom voor de Sikhs. Alleen deze tempel is een bezoek aan de stad waard. Amritsar is daarnaast een hectische Indiase stad met 1 miljoen inwoners.
Amritsar is de hoofdstad van de deelstaat Punjab en ligt niet ver van de grens met Pakistan (ook in Pakistan is er een provincie Punjab). Dat heeft in het verleden soms geleid tot spanningen in de regio, vooral in de periode 1982-93. De Punjab is ook de graanschuur van India en de bevolking is er relatief welvarend. Amritsar is gesticht in 1577 door Ram Das, de 4e goeroe van de Sikhs. In de 19e eeuw verspreidde het Sikhisme zich over de Punjab tot in Lahore en in Kashmir. De verdeling van India en Pakistan in 1947 betekende dus ook de verdeling van het land van de Sikhs. Het leidde tot veel bloedvergieten en massale verhuizingen. Rond 1980 kwam een sterke stroming naar autonomie in 'Khalistan' op. De Indiase regering was hier tegen. In 1984 bezetten militante Sikhs de Gouden Tempel en vervolgens bestormde het leger de tempel. Het werd een bloedbad met 500 doden. Dit leidde eind 1984 tot de aanslag op het leven van premier Indira Gandhi. Na 1993 werd het weer rustiger in Amritsar en in de 21e eeuw kunt u de stad gerust bezoeken.
Gouden Tempel

Gouden Tempel

De prachtige Gouden Tempel is de meest heilige plaats voor alle Sikhs, in India en daarbuiten. De toegang is gratis, wel moet u uw schoenen uitdoen, uw voeten wassen, iets op het hooofd dragen (er zijn oranje hoofddoekjes verkrijgbaar), en mag u in het complex absoluut niet roken of alcohol drinken. De kleding dient decent te zijn, dus korte broeken en korte rokken zijn uit den boze. In het complex mag worden gefotografeerd, maar niet in de Gouden Tempel zelf.

Voor de Gouden Tempel ligt een kunstmatig meertje, waarin de gebouwen prachtig worden weerspiegeld. Het is voor de gelovigen een heilig water en u kunt soms zien hoe Sikhs zich hier ritueel in wassen. Het water heet de 'Poel van Nectar', in het punjabi Amrit Sarovar (en daaraan ontleent Amritsar zijn naam).

Omgeven door het water en witte gebouwen steekt de Gouden Tempel (Hari Mandir) er prachtig uit. De oorspronkelijke tempel uit de 16e eeuw is bij een Afgaanse inval verwoest. De huidige tempel is uit 1764 en de gouden koepel werd rond 1830 afgewerkt. Het geheel is elegant, harmonieus en zeer fraai en u moet het rustig op u laten inwerken. De sfeer wordt mede bepaald door de priesters die fragmenten uit het heilige Granth Sahib voorlezen en de mensen die in gebed zijn verzonken; sommigen lijken geheel in trance te zijn.

De eetzaal van het complex serveert dagelijks meer dan tienduizend maaltijden, er zijn slaapzalen, winkels, zelfs geldautomaten. Er zijn ook vele niet-Sikhs, Hindoes en Moslims die de tempel komen bekijken.

Jalianwala Bagh

Tegenover de ingang van de Gouden Tempel is de beroemde tuin Jalianwala Bagh. Het is nu een serene, vredige en prachtige tuin, een plek om even tot rust te komen. Maar in 1919 vond hier een bloedbad plaats. Duizenden mensen demonstreerden hier vreedzaam tegen een Britse wet waardoor Indiërs zonder proces gevangen konden worden gezet. De Britten antwoordden met geweerschoten en er vielen in korte tijd 379 doden. De herinnering aan deze slachting werkte door in de beweging van Mahatma Gandhi en de discussies over geweldloos verzet.

Durgiana Tempel

Midden in de oude stad, 10 minuten lopen van de Gouden Tempel, vindt u de Durgiana Tempel. Hij is gewijd aan de hindoegod Durga, maar gebouwd in een stijl lijkend op de Gouden Tempel. Hij heeft dus ook een heilige poel en de hoofdtempel is met bladgoud bedekt.